Boerderij-loft: van mantelzorgwoning naar vakantiewoning

Enkele jaren geleden verbouwden we de zolder van de boerderij om tot woonstudio, om er te gaan wonen in het kader van mantelzorg. De vakantiewoning is daarom precies zoals wij het goed en fijn vinden: een grote open ruimte, direct onder de hanebalken. Grofstoffelijk ingericht. Met in de keuken een robuuste oven, een badkamer met ligbad en aparte douchecabine en overal lekker veel ramen. 

 

No nonsens bed and breakfast

De periode van mantelzorg ligt inmiddels achter ons en wij zijn op de benedenverdieping gaan wonen met onze huisdieren. We hebben bedacht dat het fijn is als meer mensen van deze bijzondere ruimte en plek kunnen genieten. Daarom verhuren we onze woonstudio / boerderijloft als vakantiewoning en (no nonsense) bed & breakfast. Geen getut. Gewoon een heerlijke plek om er even tussenuit te zijn, voor werk of vakantie. Of een combinatie hiervan! 

 

Ontstaan van de naam Pothoven

Toen we besloten hadden om een bed and breakfast te beginnen, moesten we ook op zoek naar een naam! Via via kwam ik in contact met Bernard van 't Erve, die historisch onderzoek had gedaan naar de boerderijen met de naam Pothoven en dit gebied. Vroeger was dit gebied (ten noorden van Apeldoorn) nat en moerassig. Het stond een deel van het jaar zelfs onder water! In de 15e en 16e eeuw is men begonnen dit gebied enigszins bewoonbaar en leefbaar te maken. Er werden sloten en afwateringsweteringen gegraven. In deze streek was dat de Grote Wetering (langs de Lochemsestraat en Avervoordseweg) en de Nieuwe Wetering, die door Beemte-Broekland gaat en in de buurt van Hattem bij elkaar komen en samen in de IJssel verdwijnen.

 

Potten, poten, pothaven, pothoven

In het noordoosten van de gemeente Apeldoorn, bouwde men een 'centrum' van waaruit de werkzaamheden zijn begonnen om dit gebied bewoonbaar te maken. Hoogstwaarschijnlijk heeft dit bestaan uit op grote schaal planten van wilgen. Dit had grote voordelen, want wilgen zogen veel water op en de wilgen waren een bron van energie (brandstof) en ook voor de meubelbouw. Verder werden de wilgentenen gebruikt als bewapening achter de slikken in de slootkanten. Deze aanplant noemde men potten (of poten). Vanuit dit centrum, is de pothoven (of pothaven) ontstaan.

 

Er zijn meer boerderijen die Pothoven heten
Zoals nu nog steeds te zien is, zijn er meerdere boerderijen die de naam Pothoven dragen: onze buren van manege Pothoven (Groot Pothoven) en iets verderop in de Broeklanderweg draagt een boerderij de naam Klein Pothoven. Onze buren aan de Beemterweg wonen ook in een Pothoven. 

 

Herengoed Pothoven en Het Achterste Pothoven
Vroeger hoorden al deze boerderijen bij elkaar, het vormde een Herengoed. Het grootste gedeelte van Herengoed Pothoven lag in Apeldoorn. Het Voorster gedeelte van het Herengoed is wat nu Het Achterste Pothoven is. Herengoederen kwamen voor zo rond 1500 tot 1600 en bestond uit een zaalweer (doorgaans huis, hof, getimmer en erf) en onderhorige landerijen die werden bewerkt door horigen, die hiervoor cijns (landbouwproducten) aan de heer moesten betalen. Ook onderhorige landerijen noemde men zaalweren. De heer bewoonde meestal de zaalweer die in het midden of centraal lag.


Kleiboeren en Pothoven
Uit de Gelderse kadastrale atlas blijkt dat in 1831 al een Kleiboer op Het Achterste Pothoven woonde: Gerrit Kleiboer, hij erft de boerderij van zijn schoonvader. Later koopt hij het Apeldoornse deel erbij. Daar bouwt hij een woning voor zoon Aart. Hij koopt ook het noordelijker gelegen deel (wat nu manege Pothoven is) voor zoon Harmen. Zoon Lammert blijft op Het Achterste Pothoven wonen, met zijn ouders. Lammert heeft geen opvolgers en verkoopt zijn goed. Zijn broers zitten in hetzelfde schuitje en zo is er geen Kleiboer meer te vinden op Pothoven. Zes generaties later koopt weer een Kleiboer de boerderij: Henk Kleiboer, onze (schoon)vader. Hij vormde jarenlang met zijn oudste zoon Jan Kleiboer een agrarische maatschap. De 'echte' boerderij ligt even verderop aan de Beemterweg, aan de andere kant van de gemeentegrens. De maatschap is inmiddels ontbonden, maar Jan (broer-de-boer) Kleiboer heeft nog steeds vee en land aan de Kerkstraat in De Vecht. Vandaar de ligging van onze vakantiewoning, middenin een weiland én vandaar dat je in de zomer koeien om onze woonboerderij ziet lopen! 

 

Wij genieten elke dag van het bijzondere uitzicht dat we rondom hebben. Omdat we zo dichtbij de IJssel wonen, worden we bijna dagelijks getrakteerd op prachtige wolkenluchten. Wij hopen dat onze gasten hier ook van genieten. We ontvangen je graag! Kijk op de kalender voor de beschikbaarheid. 

 

Steven Beverwijk en Wilma Kleiboer,
Het Achterste Pothoven

*) Met grote dank aan Bernard van 't Erve, die historisch onderzoek heeft gedaan naar de geschiedenis van Herengoed Pothoven, wat ook met regelmaat in bezit is geweest van zijn voorvaderen.