banner blog

Het Achterste Pothoven

Blog van Het Achterste Pothoven

Holhorsterpad - klompenpad door boerenland anno 2016

Holhorsterpad - klompenpad door boerenland anno 2016

Even testen: Klompenpad Holhorsterpad

Het Holhorsterpad is begin juli geopend. We lezen de eerste reactie op het gastenboek. Dit pad zou geen klompenpad mogen heten..... Daar breekt onze klomp!! Een klompenpad is een wandeling over boerenland, lezen we op de homepage van deze website. En daarmee is het Holhorsterpad voor ons een echt klompenpad. We zagen koeien met kalfjes in de wei, we zagen boeren het gras binnenhalen van grote akkers, we zagen kikkerpoelen, we zagen bermen vol met bloemen en we zagen verkeer op de weg. Maar zonder die weg zouden wij niet bij het startpunt van dit klompenpad zijn gekomen!

 

Het Holhorsterpad loopt door een gebied waar het platteland van Beemte/Broekland en Wenum de industrie en de bedrijvigheid van Apeldoorn ontmoet. Als het je lukt om dit gegeven te accepteren als een feit, dan lukt het ook om te genieten. Het is maar waar je naar kijkt en op let.

wenumseveld apeldoorn

Ook wij hebben meerdere klompenpaden gelopen hier in de regio. Ze zijn niet met elkaar te vergelijken. De gebieden hebben elk hun historie en hun ontwikkeling. Het Holhorsterpad ligt in een agrarisch gebied tussen de IJsselvallei en de Veluwe. 

bankjeweteringsbroek LR

Het Holhorsterpad voert je door echt boerenland anno 2016. Hier zie je nog echt agrarische activiteiten en je ziet de inspanning die gedaan wordt om het landschap weer aan te passen aan de ingrepen die gedaan zijn. Wij vinden het een aanrader! 

klompenpad holhorsterpad

Verkeer.. ja er is verkeer. Ook boeren moeten boodschappen halen en dat doen ze tegenwoordig niet meer met paard en wagen over een zandpad. Die tijd is geweest. De romantiek van het platteland wordt vaker verstoord door de noden van de moderne mens die graag per auto door het land reist en waarvoor kilometers asfalt nodig zijn.

bui holhorsterpad

Het Weteringsbroek is het voorbeeld van hoe men probeert om de natuur hier een kans te geven, nadat de a50 het gebied hier doorkruist heeft. Dat gebied zie je als je vanaf De Beemte de a50 oversteekt. Vanaf een bankje kun je er van genieten. 

bankjeweteringsbroek LR

schaap weteringsbroek LR

Combinatie met andere klompenpaden

Je kunt via het Holhorsterpad een overstap maken naar het Avervoorderpad, richting IJsselvallei. De echte doorgewinterde wandelaar stapt dan ook over op het Niebroekerpad en vanaf daar op het Tuylermarkerspad, zodat je aan de oever van de IJssel uitkomt. We weten niet of dat in een dag lukt, maar gelukkig zijn er tal van leuke b&b's op de routes, waaronder De Holhorst aan dit pad en de onze aan het Avervoorderpad natuurlijk ;) De andere kant op kun je de overstap maken naar het Kopermolenpad, die door weer een heel ander landschap voert, met beekjes en beekdalen en meer bos. Daar ga je de Veluwse bossen in. Of dat ook onderdeel is van het boerenland, dat is maar de vraag, maar mooi is het wel!

Gun jezelf een paar dagen
Alsof de tijd stilstaat